Bananowe brownie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bananowe brownie. Jeśli jesteśmy miłośnikami bananów i gorzkiej czekolady to to ciasto jest właśnie dla nas. Brownie wypełnione bananami, kakaem oraz gorzką czekoladą sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne o cudownym smaku banana i czekolady. Brownie zawsze okaże się hitem zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Niezależnie czy jesteśmy na diecie wegańskiej, odchodzimy od produktów mlecznych z powodu nietolerancji laktozy czy też rezygnujemy z nabiału z innych powodów zdrowotnych to to ciasto okaże się idealne – nie zawiera laktozy, jest wegańskie, w jego składzie nie znajdziemy jajek. Pozostaje nam tylko upiec to ciasto. Pyszny deser czekoladowy!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 3 dojrzałe banany
– ½ szklanki kakao
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 szklanka mleka owsianego
– ¾ szklanki erytrytolu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 3 łyżki wody
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Polewa:
– ¾ tabliczki gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka owsianego
– wiórki kokosowe do posypania
Siemię lniane mielimy i zalewamy trzema łyżkami wody. Odstawiamy na około 10 minut.
Banany rozgniatamy widelcem.
Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, siemię lniane, olej, esencję z wanilii i banany. Całą zawartość miski dokładnie mieszamy.
Piekarnika nastawiamy na 180°C.
Formę do ciasta smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto. Wyrównujemy.
Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W wodnej kąpieli rozpuszczamy olej i gorzką czekoladę, wlewamy mleko owsiane. Mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się ze sobą polewamy nią ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brownie bez rafinowanego cukru, wypełnione mąką pełnoziarnistą i bananami – cóż za wspaniałe połączenie. Brownie wykonane z prostych, wszędzie dostępnych składników. Brownie jest idealnym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów. Ciasto bananowe jest połączeniem klasycznego chleba bananowego i ciasta czekoladowego. Otrzymujemy brownie, które jest wilgotne z delikatną nutą kakao o łagodnym smaku bananów i czekolady.