Kawowe brownie z dżemem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kawowe brownie z dżemem. Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na dobre ciasto, które wykonamy w krótkim czasie. To ciasto jest dedykowane osobom, które lubią smak kawy. Po degustacji tego ciasta nie będziemy mieć wątpliwości, że kawowe brownie idealnie komponuje się domowym dżemem, który nadaje ciastu soczystości i dodatkowego smaku. Bogaty, dekadencki smak ciasta, które jest idealnie na Dzień Babci i Dziadka jako słodka uczta. Nie zrażajmy się też wyglądem ciasta, ponieważ na pierwszy rzut oka wygląda zwyczajnie jednak po krótkiej chwili znajdujemy warstwę dżemu, która biegnie przez ciasto dodając odrobinę słodyczy do każdego kęsa! Idealne brownie.
Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g masła
– 120 g erytrytolu
– 2 jajka
– 250 g mąki pełnoziarnistej
– 100 ml zimnej wody
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 3 łyżki karobu
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– mały słoiczek dowolnego dżemu domowego
Do garnka wkładamy masło, kawę rozpuszczalną, karob, erytrytol i wlewam zimną wodę. Podgrzewamy do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą, dobrze połączą się ze sobą i powstanie gładka masa. Gotową masę kawową odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do schłodzonej masy dodajemy jajka, esencję z wanilii oraz jogurt naturalny. Miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę i szczyptę soli. Ponownie miksujemy.
Keksówkę smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto.
Piekarnika nastawiamy na 180°C i pieczemy przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto przecinamy na pół. Przekładamy dżemem i przykrywamy ponownie ciastem. Do dekoracji ciasto możemy polać rozpuszczoną białą czekoladą lub lukrem.
Jest to kawowa uczta w której wiruje dżem. Wybierzmy ulubioną konfiturę i cieszmy się jej smakiem w pysznym kawowym cieście.