Włoskie ciasto z mascarpone. Ciasto marmurkowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Włoskie ciasto z mascarpone. Ciasto marmurkowe. Ciasto z idealną nutą czekolady, bardzo miękkie i wilgotne. Dodatek czekoladowej polewy i serka mascarpone sprawia, że ciasto jest idealne i fantastycznie sprawdza się nie tylko w tygodniu do kawki ale także na przyjęciach rodzinnych. To marmurkowe ciasto wygląda fantazyjnie ale jego smak jest czystą staromodną dobrocią. Włoskie smaki w naszej kuchni.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 jajka
– 1 szklanka erytrytolu
– 250 g serka mascarpone
– ¼ szklanki roztopionego masła
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 szklanki mąki owsianej
– szczypta soli himalajskiej
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka mleka owsianego
– 2 łyżeczki kakao
Polewa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 50 ml mleka owsianego
Jajka ubijamy z erytrytolem przez około 5 minut, uzyskamy kremową konsystencję. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy dalej, na koniec wlewamy schłodzone, roztopione masło oraz wanilię. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
W drugiej misce mieszamy mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól.
Do miski z jajkami i cukrem dodajemy naprzemiennie raz mąkę i wlewamy troszkę mleka. Miksujemy aż masa będzie gładka.
Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Wylewamy 2/3 mieszanki, do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy na wierzch białej masy. Za pomocą wykałaczki robimy zygzaki.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ciasto przez około 40 – 45 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wyciągamy ciasto z formy.
Wykonujemy polewę. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy aż składniki połączą się ze sobą. Następnie polewamy wierzch ciasta i czekamy aż polewa ostygnie. Podajemy.
Smacznego.
Delikatne waniliowe ciasto z kakaowym marmurkiem i czekoladową polewą wygląda nie tylko zjawiskowo ale smakuje jak czysta staroświecka dobroć. Ciasto to przemawia nie tylko do dzieci ale także do dorosłych. Do wykonania tego ciasta nie potrzebujemy dwóch różnych ciast wystarczy, że do jednej części dodajemy kakao i gotowe i tak powstaje pyszna wersja ciasta kakaowego.