Sernik tiramisu. Sernik bez pieczenia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik tiramisu. Sernik bez pieczenia. Ten sernik tiramisu jest bardzo łatwy do wykonania i smakuje jak tiramisu! Połączenie kawy, twarogu i serka mascarpone jest warte grzechy! Pomimo, że sernik prezentuje się pięknie może wydawać się, że jest go ciężko wykonać, nic bardziej mylnego. Prostota wykonania! Nawet osoby początkujące w kuchni sobie z poradzą z wykonaniem tego sernika. Jest to idealny deser na każdą okazję! Kremowy sernik tiramisu bez pieczenia jest idealny połączeniem dla osób co kochają serniki i tiramisu jednocześnie. Dwa ulubione ciasta w jednym kawałku.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 20 biszkoptów lady finger
– 3 łyżki stopionego masła
– 3 łyżki zaparzonej kawy
Warstwa sernikowa:
– 0,5 kg twarogu półtłustego
– ½ szklanki erytrytolu
– 1 ¾ szklanki śmietany 36%
– 1 łyżka zaparzonej kawy
– 1 ½ łyżki żelatyny
– ½ szklanka wrzącej wody
Warstwa biszkoptów:
– 14 biszkoptów lady finger
– 1 szklanka zaparzonej kawy
Warstwa tiramisu:
– 250 g serka mascarpone
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 200 ml śmietany 36%
– 1 łyżka erytrytolu
Polewa:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 200 ml śmietany kremówki 36%
– 1 łyżka masła
Pokruszone biszkopty przekładamy do malaksera, dodajemy rozpuszczone masło i zaparzoną kawę. Włączamy, czekamy aż składniki się połączą ze sobą. Gotowym spodem wykładamy tortownicę.
Twaróg mielimy dwa razy. Zmielony twaróg przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy erytrytol i kawę. Teraz wlewamy śmietanę 36% i miksujemy do momentu powstania puszystej masy serowej. W gorącej wodzie rozrabiamy żelatynę. Mieszamy ją do momentu aż się rozpuści. Do miseczki z żelatyna wkładamy jedną łyżkę masy serowej i mieszamy dokładnie. Gdy zawartość miseczki będzie dokładnie wymieszana dodajemy jeszcze jedną łyżkę masy serowej. Mieszamy. Żelatynę przelewamy do miski z masą serową i za pomocą miksera łączymy składniki ze sobą. Gotową masę serową przekładamy na spód. Tortownice umieszczamy w lodówce na około godzinkę.
Na schłodzona masę serową umieszczamy teraz warstwę biszkoptów. Każdy biszkopt namaczamy w kawie i układamy go na serowej masie.
Teraz przechodzimy do wykonania masy tiramisu. Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją na najwyższych obrotach aż zgęstnieje. Następnie dodajemy erytrytol. Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy wanilię. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy dalej. Masę tiramisu przekładamy na biszkopty. Wyrównujemy. Wkładamy ponownie do lodówki na około 30 minut.
Kolejnym już ostatnim etapem jest wykonanie polewy. Do garnka wkładamy śmietanę kremówkę i ją zagotowujemy ale tylko chwilkę. Następnie wkładamy kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Wkładamy łyżkę masła i za pomocą miksera ubijamy zawartość garnka. Gotowym ganache polewamy ciasto i odstawiamy aby polewa zastygła.
Ciasto wkładamy do lodówki na kolejne dwie godziny.
Sernik tiramisu kroimy ostrym nożem i czyścimy go za każdym razem gdy przetniemy ciasto. Sernik tiramisu przechowujemy w lodówce.
Wykonanie ciasta jest troszkę czasochłonne ale warto go zrobić. Połączenie sernika z tiramisu daje spektakularny efekt.
Smacznego!