Cytrynowe ciasto z jagodami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cytrynowe ciasto z jagodami. Ciasto wypełnione jagodami i cudownym smakiem cytryny. Jest to ciasto, którym możemy delektować się o dowolnej porze. To pyszne ciasto ma delikatny środek, a smak jest wyjątkowo wyrazisty dzięki sokowi z cytryny. Każdy kęs tego ciasta zawiera soczyste jagody. Ciasto nie jest zbyt słodkie, jest w sam raz. Cytrynowe ciasto okaże się ulubionym dodatkiem do kawy lub herbaty.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki
– 1 1/3 łyżeczki proszku
– ¾ łyżeczki soli
– 2 jajka
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ½ szklanki mleka migdałowego
– 1 szklanka erytrytolu
– 3 łyżki soku z cytryny
– ½ szklanki masła stopionego
-1 szklanka jagód mrożonych lub świeżych
Do miski wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy na bok.
W osobnej misce dodajemy roztopione masło, jajka, wanilię, sok z cytryny, cukier, za pomocą miksera łączymy składniki. Gdy składniki się połączą wlewamy połowę mleka i wsypujemy połowę mieszanki z mąką. Miksujemy następnie wlewamy pozostałą część mleka oraz wsypujemy mąkę. Miksujemy.
Na koniec wsypujemy jagody i mieszamy delikatnie.
Formę o wymiarach 10 x 22 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy nasze ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy przez 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.
Warto mieć takie przepisy na ciasta, które szybko się robi i wykorzystujemy w nich sezonowe owoce. Cytrynowe ciasto z jagodami idealnie zaspokoi zachcianki na słodycze. To ciasto jest wilgotne, puszyste i smakuje jak dekadenckie ciasto jagodowe z piekarni. Jest tak pyszne! Weźmy kawałek, a nie będziemy mogli wydusić z siebie słowa… tylko delikatne mmmm!