Mrożona kawa z daktylami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mrożona kawa z daktylami. Zróbmy pyszną, ale zdrową mrożoną kawę w domu. Kawa jest kremowa, ale całkowicie bez dodatku mleka, lekko słodka i super łatwa do zrobienia. Termin kawa mrożona jest bardzo szeroki i zawiera wiele różnorodnych przepisów. Ale to przede wszystkim polewanie kostek lodu parzoną kawą. Taka kawa jest gotowa w kilka minut. Ale od od dziś możemy się cieszyć pyszna mrożoną kawą w domu z dodatkiem daktyli i mleka kokosowego. Pyszna mrożona kawa z daktylami!
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki zimnej zaparzonej kawy
– 1 łyżka kakao niesłodzonego
– 4 daktyle
– 1 łyżeczka wanilii
– mleko kokosowe
– kostki lodu
Do blendera wlewamy zimna kawę, dodajemy daktyle i kakao. Miksujemy na wysokich obrotach przez 3 – 4 minuty. Kawę odcedzamy przez sitko, możemy pominąć ten krok, ale dzięki temu kawka będzie gładsza.
Do kawy dodajemy wanilie i mieszamy.
Do szklanek wkładamy kostki lody wlewamy kawę i dolewamy mleko kokosowe według uznania. Mieszamy i podajemy.
Kiedy jest ciepło warto zamienić filiżankę ciepłej kawy na pyszną szklankę wypełnioną kawą mrożoną. Daktyle w tej kawie pełnią funkcję naturalnego słodzika. Dodają kawie ciekawej konsystencji. Daktyle mają w sobie tą bogatą maślaną słodycz i są pełne niezbędnych witamin i minerałów. Taka kawa jest orzeźwiająca i naprawdę łatwa do zrobienia w domowym zaciszu. Ta kawa jest najlepsza! Mmm… jak cudownie! Wszystkim fanom kawy polecam ten pyszny i zdrowy napój!