Dalgona coffee – whipped coffee. Kawa mrożona.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dalgona coffee – whipped coffee. Kawa mrożona. Wypróbujmy ten modny i pyszny przepis na kawę z Korei. Kawa Dalgona szturmem podbija media społecznościowe. Zasadniczo kawa Dalgona to kawa ubijana. Składa się z czterech prostych składników – kawy rozpuszczalnej, słodzidła, mleka i gorącej wody. Intrygująca nazwa kawy Dalgona, która dla Koreańczyków jest nostalgicznym cukierkiem. Pijemy wiele kaw na zimnym mleku z kostkami lodu jednak ubijana kawa skradnie nasze serca. Gdy dopisuje piękna, słoneczna pogoda warto delektować się ubijana kawą, którą wykonamy w kilka minut. Jednak gdy za oknem będzie już pochmurno i zimno wtedy możemy kawę wykonać z ciepłym mlekiem i delektować się nią przez cały rok.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łyżeczki kawy instant
– 2 łyżeczki ksylitolu
– 2 łyżeczki wrzącej wody
– ¾ szklanki mleka kokosowego, owsianego, migdałowego
– kostki lodu – opcjonalnie
Kawę, ksylitol, wodę umieszczamy w miseczce i za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki ubijamy do uzyskania gęstej masy.
Do szklanki wlewamy mleko, dodajemy kostki lodu i na wierzch kładziemy warstwę masy kawowej. Gotowe.
Efektem końcowym jest bogata, kremowa i spieniona kawa, która rywalizuje z najlepszą kawiarnią w mieście. Kawa Dalgona jest urocza, fotogeniczna, spieniona na zimnym mleku. Ta cudownie kremowa, odważna mieszanka pozwala przygotować w ciągu kilku minut pyszny napój kawowy. Jest to naprawdę interesująca kawa, która warto wykonać. Kawa, którą podbija świat!