Domowe ciasto bounty.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe ciasto bounty. Mekki, kakaowy biszkopt wypełniony pysznym kremem z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych i na koniec ozdobiony polewą z gorzkiej czekolady. Domowe ciasto bounty jest soczyste, które w smaku przypomina znany batonik. Ciasto zrobione z dużą ilością wiórków kokosowych i czekolady. To ciasto jest naprawdę pyszne!
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Kasza manna gotowana na mleku lub wodzie jest lekkostrawna. Panuje przekonanie, że kasza jest bezwartościowym kleikiem i nadaje się tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego! Osoby dorosłe również powinny po nią sięgnąć i już piszę dlaczego. Wspominałam już że kasza jest lekkostrawna i powinny je jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym między innymi: wrzodami, po operacjach, stanami zapalnymi jelit i żołądka. Świetnie się sprawdzi dla osób, które mają zgagę i brak apetytu. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy to: B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Składniki mineralne to: miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, jod, wapń, magnez. Zawiera również błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 250 g miękkiego masła
– 100 g erytrytolu
– 4 jajka
– 4 łyżeczki mleka kokosowego
– 3 łyżki kakao
– 200 g mąki
Masa kokosowa:
– 650 ml mleka kokosowego
– 4 łyżki erytrytolu
– 100 g kaszy manny
– 200 g wiórków kokosowych
Polewa:
– 250 ml śmietany kremówki 30%
– 200 g gorzkiej czekolady
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Do miski wkładamy masło i erytrytol, ubijamy aż masa będzie bardzo dobrze połączoną ze sobą, dodajemy jajka i kontynuujemy miksowanie. Powstanie nam masą z konsystencją podobną do śmietany. Dodajemy mleko, kakao i łączymy za pomocą miksera. Mąkę wsypujemy bardzo powoli ciągle miksując. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, którą wcześniej nasmarowaliśmy tłuszczem.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy ciasto przez 30 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia w tortownicy.
Przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe. Gdy mleko zacznie się gotować wsypujemy powoli kaszę mannę. Gotujemy do momentu aż zawartość garnka będzie gęsta. Masę kokosową wykładamy na cieście i wyrównujemy, (odstawiamy ciasto do ostygnięcia i możemy wsadzić je do lodówki by przyspieszyć czas chłodzenia).
Ostatni etap to wykonanie polewy. Śmietanę zagotowujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na minutę, nastanie mieszamy aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Polewamy wierzch ciasta 2/3 ganche. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut by ganache zastygło. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki i wyciągamy je z formy i smarujemy boki ganache i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ponownie wkładamy je do lodówki by cała glazura zastygła.
Jeśli lubimy kokos, kaszę mannę, czekoladę oraz biszkopt to ten przepis na ciasto bounty będzie idealny. To ciasto jest pysznym połączeniem kakaowego biszkoptu, z kokosową masą a całość zwieńczona polewą z gorzkiej czekolady. Czyż to nie jest pyszne połączenie? Po prostu jeśli kochamy kokos i bounty oraz czekoladę, więc połączmy te wszystkie miłości w jednym cieście.