Ciasto 3 bit.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto 3 bit. To jest jedno z lepszych, kremowych ciast jakie możemy wykonać. Ciasto 3 bit ma przyjemny, delikatny śmietankowo–karmelowy smak. Jest to idealne ciasto bez pieczenia wykonane z herbatników, masy kajmakowej, z dostatkiem gorzkiej czekolady, mleka owsianego, budyniu i galaretki poziomkowej. Zdecydowanie to ciasto będzie hitem na każdej imprezie lub spotkaniu rodzinnym.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g herbatników pełnoziarnistych
– 1 puszka masy kajmakowej
– 1 budyń śmietankowy
– 500 ml mleka owsianego
– 1 galaretka poziomkowa
– ½ szklanki wody
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 1 łyżka erytrytolu
– ¾ kostki masła w temperaturze pokojowej
– 100 g gorzkiej czekolady
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Budyń gotujemy. Gdy budyń ostygnie dodajemy miękkie masło i miksujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy. Gdy galaretka zaczyna tężeć wlewamy ją do ubitej kremówki i kontynuujemy miksowanie.
Na blaszce do pieczenia wykładamy herbatniki. Polewamy je masą kajmakową i kładziemy kolejna warstwę herbatników. Teraz kładziemy budyń i przykrywamy herbatnikami. Na wierzch kładziemy śmietanę kremówkę z galaretką. Czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Jeśli jesteśmy smakoszami słodkich przysmaków to ciasto 3 bit okaże się idealny rozwiązaniem. Po zjedzeniu tego deseru nie będziemy już mieli ochoty na podjadanie słodkości. To ciasto jest bardzo kremowe, przeplatane różnorodnością warstw i smaków oraz jest szybkie w przygotowaniu. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest zawsze hitem na imprezie.
CIASTO 3 BIT!