Tort sałatkowy. Sałatka warstwowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tort sałatkowy. Sałatka warstwowa. Wyobraźmy sobie, że gryziemy piękne i bardzo smaczne ciasto, ale zamiast słodkiej masy delektujemy się świeżym smakiem papryki, pomidora, rzodkiewki, jajka, sałaty, ogórka. Tort sałatkowy to po prostu szaleństwo kulinarne! To „bezgrzeszne ciasto” polane jest wspaniałym, kremowym „lukrem”, który jest wykonany z jogurtu greckiego z dodatkami takimi jak miód, musztarda, czosnek i mleko. Ten tęczowy tort przekładany jest tortillą. Czas na nową erę ciasta! Wspaniała sałatka warstwowa jest idealna na przyjęcie rodzinne lub jakieś okazje, chociaż możemy ja wykonać tylko dla siebie i cieszyć się smakiem cudownej sałatki.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1sałata lodowa
– 4 jajka
– pęczek rzodkiewki
– 10 plasterków sera żółtego
– 3 tortille
– 1 ogórek
– 1 papryka żółta
– 2 pomidory
– szczypiorek do posypania
Sos:
– 150 gr jogurty greckiego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– 100 ml mleka
Jajka gotujemy na twardo.
Pomidory, ogórek, rzodkiewkę kroimy w plasterki.
Paprykę żółtą kroimy w paseczki.
Do tortownicy na spód kładziemy liście sałaty lodowej, układamy je w kółko, aby całkowicie przykryć spód i krawędzie. Liście sałaty muszą nachodzić na siebie. Pozostałą część sałaty siekamy. Gdy spód mamy gotowy przechodzimy do wykonywania warstw. Mianowicie na sałatę kładziemy tortille. Plasterki ogórka, wszystkie plasterki kładziemy dookoła by jeden plasterek zachodził na drugi. Następnie kładziemy plasterki jajka i przykrywamy tortillą. Posypujemy posiekaną sałatą lodową. Kolejną rzeczą jaką położymy są plasterki rzodkiewki i przykrywamy plasterkami sera żółtego, posypujemy żółtą papryką. Teraz kładziemy plasterki pomidora, posypujemy posiekaną sałatą lodową. Kładziemy ostatnia tortillę i plasterki sera żółtego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Nasze ciasto warzywne wkładamy do lodówki na około 2 godziny by się schłodziło.
Teraz przechodzimy do wykonania sosu. Do blendera wkładamy jogurt grecki, wlewamy mleko, dodajemy czosnek, miód, musztardę, sól, pieprz, włączamy blender na chwilkę by połączył wszystkie składniki. Sos gotowy.
Każdy kawałek polewamy sosem. Gotowe.