Dietetyczna sałatka taco.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dietetyczna sałatka taco. Ta sałatka jest pełna wszystkiego, począwszy od różnorodnych warzyw, zdrowych tłuszczy i kończąc na obfitości białka. Sałatka jest tak sycąca i zdrowa, że może nam posłużyć jako posiłek zdrowej diety. Przepis, który znajduje się poniżej różni się od tradycyjnej sałatki taco, z tego względu, że w tej sałatce jest dużo mniej kalorii niż w tradycyjnej. Ta sałatka jest warta by wprowadzić ją do swojego menu.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– jedna sałata rzymska
– 1 dojrzałe awokado
– 300 g mielonej piersi z indyka
– ½ szklanki startego sera mozzarella
– 1 żółta papryka
– ½ szklanki jogurtu greckiego
– pęczek szczypiorku
– 2 szklanki pomidorków cherry
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– pęczek kolendry
– olej kokosowy
– 1 łyżeczka chili
– 1 łyżeczka czosnku sypkiego
– 1 łyżeczka taco
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cebuli
Mielone mięso przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, chili, taco, cebulą, czosnkiem, kminkiem. Dokładnie mieszamy aby przyprawy połączyły się z mięsem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przykładamy mięso. Smażymy do czasu aż mięso będzie gotowe. Usmażone mięso ściągamy z ognia i odstawiamy na bok.
Do dużej miski dodajemy pokrojoną sałatę rzymską, paprykę, awokado, przekrojone na pół pomidorki cherry, posiekaną kolendrę i szczypiorek. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Na koniec dodajemy usmażone mięso i starty ser mozzarella. Mieszamy dokładnie zawartość miski. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jogurt. Sałatka gotowa.
Sałatka taco idealnie nadaje się na imprezy z dodatkiem nachos komponuje się rewelacyjnie.