Sałatka z białej kapusty i szynki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z białej kapusty i szynki. Wspaniała, wszechstronna sałatka z białej kapusty. Świetnie łączy się z szynką, ogórkiem, kukurydzą. Dobry sposób na spożywanie ogromnej ilość kapusty! Kapusta jest odżywczą potęgą, zawiera dużo witaminy C, która wzmacniania układ odpornościowy. Pozostaje man tylko zrobić tą sałatkę i się nią zajadać do woli.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ główki białej kapusty
– 1 puszka kukurydzy
– 1 pęczek szczypiorku z cebulką
– 1 duży ogórek
– 150 g chudej szynki
– sól, pieprz
– 3 łyżki jogurtu greckiego
Kapustę biała siekamy drobno. Wsypujemy do miski.
Ogórka, szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy drobno. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy jogurt grecki. Dokładnie mieszamy zawartość miski. Wierz sałatki możemy posypać odrobina szczypiorku.
Wspaniała, chrupiąca sałatka pełna witamin i składników odżywczych. Sałatka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dobrze przechowuje się w pojemniku, więc możemy ją spakować do pracy. Kapusta pozostaje chupa i wspaniała w smaku nawet kilka godzin po jej wykonaniu.