Sałatka warstwowa.
![Sałatka warstwowa. przepis na sałatkę warstwową, dietetyczna sałatka, awokado, sałatka z awokado, pomidory, sałatka z pomidorami, kapusta pekińska, sałatka z kaustą pekińską, kukurydza, sałatka z kukurydzą, fasola, fasola czerwona, sałatka z fasolą czerowną, cebula, cebula czerwona, sałatka z cebulą, szczypiorek, natka pietruszki,, fit sałatka, dietetyczna sałatka, sos winegre, kremowy sos do d=sałatki, dieta, redukcja, odchudzanie, zdrowy styl joanny, influencer, blog kulinarny, zdrowe przepisy,](https://www.zdrowystyljoanny.pl/wp-content/uploads/2019/08/Sałatka-warstwowa.jpg)
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka warstwowa. Ta siedmio warstwowa sałatka to piękna tęcza warzyw podawana z wyjątkową kremową salsą w sosie winegret. Kremowy sos domowy ma niesamowity smak. Ta warstwowa sałatka jest idealna jako danie boczne, wspaniale sprawdza się na grillu lub pinku. Przepis na sałatkę warstwową jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealny dla dużej ilości osób, więc znakomicie się sprawdzi na święta, imprezy rodzinne. Takie przepisy nigdy nie wychodzą z mody i chyba nigdy nie wyjdą!
Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym. Witaminy jakie znajdziemy w kapuście pekińskiej: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, beta-karoten. Zawiera także bogactwo składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, magnez. Warzywo to dobrze wpływa na nasz wzrok, układ nerwowy, serce, układ kostno- stawowy. Dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy usuwa z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki, chroniąc w ten sposób nasz organizm przed różnego rodzaju chorobami. Błonnik jaki znajdziemy w kapuście reguluje pracę układu trawiennego oraz zapewni nam uczucie sytości na długi czas.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ główki kapusty pekińskiej
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 czerwona cebula
– ¾ słoiczka oliwek
– 3 szklanki pomidorków cherry
– 1 dojrzałe awokado
– natka pietruszki
– szczypiorek
Sos:
– ¾ szklanki jogurtu naturalnego
– ¼ łyżeczki ostrej papryki
– sól, pieprz
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu jabłkowego
Kapustę pekińska kroimy w paseczki, kukurydzę i czerwoną fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą, awokado, pomidory, cebulę kroimy w kostkę, oliwki kroimy na połówki. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy.
Następnie układamy w misce warstwy sałatki zaczynamy od kapusty pekińskiej, następnie kładziemy czerwoną fasolę, kukurydzę, czerwoną cebulę, oliwki, pomidory i awokado. Wierz sałatki posypujemy natka pietruszki i szczypiorkiem.
Wszystkie składniki do wykonania sosu na bazie jogurtu umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blender ręcznego miksujemy jego zawartość.
Obok sałatki podajemy sos jogurtowy.
Idealna opcja na kolację lub dodatek do obiadu. Wszyscy pokochają sałatkę warstwową.