Biszkopt z borówkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Biszkopt z borówkami. Gdy mamy pod dostatkiem borówek to naprawdę musimy się nimi cieszyć. Oto urocze ciasto biszkoptowe z borówkami, które wykorzystuje świeże owoce (chociaż poza sezonem możemy użyć mrożonych). W rzeczywistości wydaje się, że w tym cieście jest więcej borówek niż ciasta, ale to problem, z którym można żyć! Borówki śmiało możemy zastąpić jagodami. Delektujmy się biszkoptem z borówkami bez dodatków bądź z dodatkiem bitej śmietany lub gałką domowych lodów.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 jajek
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ szklanki erytrytolu
– 4 łyżki oleju
– 1 ½ szklanki mąki
– 600 – 700 g borówek
W misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka ciągle miksujemy i powoli wsypujemy etrytrytol i dodajemy esencję z wanilii. Nastąpienie dodajemy pojedynczo żółtka.
Zmniejszamy obroty i dodajemy powoli olej. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy delikatnie za pomocą łyżki.
Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu kładziemy borówki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy biszkopt przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Wyciągamy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.
Lekki i delikatny biszkopt wypełniony pysznymi borówkami. To dekadenckie ciasto wysadzone soczystymi owocami jest doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty, świetnie się sprawdzi jako pyszna przekąska o każdej porze dnia. Ciasto o delikatnym słodkim smaku. Dodatkowo ciasto jest łatwe do wykonania. Jest to pyszny przepis na świetne ciasto z owocami, które z pewnością każdy z nas polubi.