Wegańskie naleśniki z owocami leśnymi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie naleśniki z owocami leśnymi. Jeśli jeszcze nie robiliśmy wegańskich naleśników to te naleśniki będą cudownym i smacznym doświadczaniem. Idealnie delikatne naleśniki i owoce to pyszny sposób na dostarczenie dzieciom porcji owoców. Wegańskie naleśniki są łatwe, delikatne, bez jajek i nabiału z pysznym sosem z mleczka kokosowego i owocami leśnymi. Te słodkie naleśniki są całkowicie nie do odparcia ze względu na cudownie słodki smak. Jeśli mamy ochotę na słodycze, wypróbujmy te wegańskie naleśniki z owocami leśnymi.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Jeżyny są jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Dzięki zawartym w jeżynach antyoksydantach, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, są jednym z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny zawierają dużo wody, dlatego są owocami niskokalorycznymi. Zalecane są dla osób z anemią ze względu na wysoką zawartość żelaza. Owoc ten wpływa pozytywnie na stan naszych kości i wzmacnia naszą odporność. Zwalczają wolne rodniki. Witaminy jakie znajdziemy w jeżynach to: A, B1, B2, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód, cynk. Są również bogatym źródłem błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto naleśnikowe:
– ½ szklanki mąki owsianej
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 2 szklanki mleka owsianego
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 2 łyżki oleju
Wypełnienie:
– 1 puszka 400 ml mleczka kokosowego
– 2 garście mrożonych owoców leśnych
Mleczko wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny przed użyciem.
Składniki potrzebne do wykonania ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy całość.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i za pomocą chochelki wlewamy odpowiednią ilość ciasta na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gdy naleśniki są już gotowe to przechodzimy do wykonania nadzienia do naleśników.
Do robota kuchennego wkładamy owoce i dodajemy mleczko kokosowe. Włączamy urządzenie i czekamy aż mleczko połączy się z owocami i nie będzie grudek.
Naleśnik kładziemy na talerz na środek kładziemy nadzienie i delikatnie zawijamy.
Podajemy.
Z jakiegoś powodu wegańskie naleśniki mają opinię trudnych do zrobienia. Ani trochę! Pamiętajmy tylko o kilku rzeczach. By naleśniki były naprawdę cienkie, użyjmy tylko tyle ciasta aby pokryć patelnię cienką warstwą ciasta, inaczej skończy się ciastem naleśnikowym. Poza tym pierwszy naleśnik zawsze wychodzi nijaki, więc nie przejmujmy się tym. Praktyka czyni mistrza z techniką wirowania na patelni! Jeśli szukamy przepisu na pyszne i zdrowe naleśniki to ten przepis jest idealny! Naleśniki to idealny pomysł na weekendowe śniadanie lub podwieczorek.