Owsiane placki z gorzką czekoladą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Owsiane placki z gorzką czekoladą. Puszyste, miękki z kawałkami gorzkiej czekolady placki idealne na przekąskę lub słodkie śniadanie – to jest dobry powód by wstać rano z łóżka. Placuszki są idealne dla miłośników czekolady i słodkich śniadań. Placki pełne rozpływającej się czekolady w każdym kęsie aż można się rozmarzyć. Jeśli jesteśmy miłośnikami czekolady i mamy ochotę na małe słodkości to te placki okażą się strzałem w dziesiątkę. Te puszyste i gęste czekoladowe placki idealnie komponują się z filiżanką kawy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 1 szklanka mąki owsianej
– 3 łyżki erytrytolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 1 szklanka mleka owsianego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¼ łyżeczki soli
– olej do smażenia
Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i odkładamy na bok na około 10 minut by lekko zgęstniała.
Na blaszce do pieczenia lub tacy rozkładamy papier do pieczenia. Na łyżkę nabieramy czekoladę i na papierze rozlewamy ją nadając czekoladzie okrągły kształt. Wielość czekoladowych krążków zależy od wielkości placuszków jakie będziemy smażyli. Im większy placek tym większe koło czekoladowe.
Następnie tackę z czekoladą umieszczamy w lodówce na około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto na placki.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, erytryol, wlewamy mleko, wanilię i dodajemy jajko. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Wyciągamy tackę z lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto na placki, na środku umieszczamy jeden krążek czekolady i przykrywamy go taką samą ilością ciasta. Kiedy ciasto zacznie bulgotać placek jest gotowy do przewrócenia. Obracamy i smażymy kolejne 2 minuty lub do momentu aż będą złotobrązowe.
Usmażone placuszki trzymamy w ciepłym pomieszczeniu i podajemy na ciepło.
Zamieńmy zwykłe placki na te bardzo czekoladowe i zdrowe, z dodatkiem mąki owsianej i mleka owsianego. Opierając się na podstawowych składnikach, których miejmy nadzieję nie szukać daleko w kilka chwil możemy wykonać zdrowe i smaczne placki. Rozkosz dla wszystkich miłośników placków i czekolady. Placki możemy podawać z dodatkiem świeżych owoców lub jogurtem idealne na poranną ucztę.