Owsianka z amarantusa. Śniadanie bez glutenu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Owsianka z amarantusa. Śniadanie bez glutenu. Gdy mamy przed sobą pracowity dzień warto zjeść wtedy smaczne, zdrowe i sycące śniadanie, które nasyci nasze brzuszki aż do obiadu. Sądzę, że większość z nas uwielbia owsiankę i często robimy ją używając płatków owsianych, jednak tym razem zrobimy śniadanie bezglutenowe, zastosujemy ziarna amarantusa, smaczne mleko owsiane oraz masę owoców, orzechów i słonecznika. Całe to połączenie sprawi, że uzyskamy śniadanie bez glutenu oraz wegańskie jednocześnie. Czasami warto zastąpić owies innymi ziarnami, które są również smaczne i zdrowe.
Amarantus mimo że amarantus dopiero niedawno zyskał popularność jako zdrowa żywność, to starożytne zboże było od tysiącleci podstawą diety. Ma imponujący profil odżywczy i wiąże się z wieloma imponującymi korzyściami zdrowotnymi. Jest również bogaty w magnez, niezbędny składnik odżywczy biorący udział w prawie 300 reakcjach w organizmie, w tym w syntezie DNA i skurczach mięśni. Mangan jest szczególnie ważny dla funkcji mózgu i uważa się, że chroni przed niektórymi stanami neurologicznymi. Co więcej, amarant jest bogaty w fosfor, minerał, który jest ważny dla zdrowia kości. Amarantus jest również bogaty w żelazo, które pomaga ciału wytwarzać krew. Amarantus ma więcej białka niż inne ziarna. Amarantus jest bezglutenowy, idealny dla osób cierpiących na celiakię. Obniża poziom cholesterolu i ryzyko chorób sercowo – naczyniowych. Jest pełen przeciwutleniaczy i minerałów. Poprawia wzrok, tłumi apetyt. Witaminy jakie znajdziemy w amarantusie to: A, B2, B5, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: mangan, magnez, fosfor, żelazo, selen, miedź, cynk, potas, sód. Zawiera dużo białka i błonnika.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki ziaren amarantusa
– 1 szklanka mleka owsianego
– 2 łyżki pestek słonecznika
– 1 laska wanilii
– tarta marchewka
– kilka jagód
– kilka jeżyn
– kilka orzechów wg uznania
– 1 szklanka wrzącej wody
– 1 łyżeczka syropu z agawy
Amarantus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy ziarna amarantusa. Następnie do garnka wlewamy mleko i wsypujemy amarantus oraz dodajemy ziarna wanilii. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Nasza owsianka gotowa. Dodajemy syrop z agawy, mieszamy. Przekładamy ją do miseczki i dodajemy pozostałe składniki, czyli słonecznik, orzechy, owoce, marchew.
Smaczne i zdrowe śniadanie to podstawa, gdy zjemy śniadanie jak król, obiad jak księżniczka a kolację jak żebrak to będziemy cieszyć się piękną figurą. Owsianka z amarantusa zapewni nam uczucie sytości na długo i przy okazji dostarczymy sobie mega dużo składników odżywczych.