Pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella. Ten szybki i łatwy oraz smaczny przepis na pierś z kurczaka ze szparagami jest wspaniałym pomysłem na szybki i smaczny obiad. Czasami zwykła pierś z kurczaka może okazać się nudna. Ale kiedy wypełnimy ją szparagami i serem mozzarella, to mięso uzyska nowy wymiar smakowy. Do tego przepisu potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: szparagi, ser mozzarella, czosnek i przyprawy. Ten przepis na pierś z kurczaka jest łatwiejszy niż się wydaje. Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc warto go wykonać.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 piersi z kurczaka
– 8 szparagów
– 4 plasterki sera mozzarella
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
– 1 łyżeczka czosnku
– 1 łyżka oleju
– 8 wykałaczek
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż. Musimy stworzyć kieszeń w której będziemy umieszczali składniki. Przecięte piersi przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na bok by mięso przeszło przyprawami.
Następnie do każdej kieszonki wkładamy po plasterku sera mozzarella i po dwa szparagi, każdą kieszonkę spinamy za pomocą wykałaczek.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy piesi ok 2 – 3 minuty z każdej strony.
Podsmażone piersi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nastawiamy na 120°C i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.
Pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Każdy pokocha faszerowaną pierś z kurczaka ze szparagami i ciągnącym serem mozzarella.