Jabłkowe lizaki w czekoladzie.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jabłkowe lizaki w czekoladzie. Sądzę, że każdemu się zdarzyło zjeść coś słodkiego a po chwili żałujemy… Straszne uczucie. To jest cudowny sposób by zapobiec takiemu złemu samopoczuciu! Zdrowe lizaki jabłkowe w czekoladzie. Plasterki jabłka zanurzone w czekoladzie a następnie posypane orzechami i polane musem kokosowym. Najfajniejszą rzeczą w tych słodkościach jest to, że używamy całego jabłka z jego wszystkimi składnikami odżywczymi i do tego dodatek cudownej gorzkiej czekolady, która także jest zdrowa i na koniec orzeszki. Dzieciaki pokochają te zdrowe smakołyki!
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 duże jabłko
– ¾ gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2 łyzki musu kokosowego
– kilka orzechów
Jabłka kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm.
Orzechy kroimy na małe kawałki.
W wodnej kąpieli lub w mikrofalówce rozpuszczamy gorzką czekoladę z olejem kokosowym. Mieszamy aż się dokładnie połączą.
Za pomocą noża wykonujemy małe nacięcie na spodzie każdego plasterka jabłka i umieszczamy w nim drewniany patyczek.
Plasterki jabłka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i umieszczamy je na papierze do pieczenia. Posypujemy posiekanymi orzechami.
W garnku rozpuszczamy mus kokosowy i robimy mozaikę na naszych lizakach.
Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Plasterki jabłka pokryte fantastyczną czekoladą. Idealna słodka przekąska nie tylko dla dzieci ale także dorosłych. Wystarczy, że mamy w domu jabłka, czekoladę oraz orzechy i śmiało możemy wykonać te pyszne słodycze.
JABŁKOWE LIZAKI W CZEKOLADZIE!