Proteinowe placki paleo.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Proteinowe placki paleo. Lekkie i puszyste placuszki proteinowe z bananem na zdrowe śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Placki smakują niesamowicie i są bardzo sycące! Jajka, białko w proszku, dojrzałe banany składają się na te niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe placki. Te placuszki stanowią pełnowartościowy posiłek, z dodatkiem orzechów i gorzkiej czekolady smakują wyśmienicie! Proteinowe placki paleo są idealne dla osób na diecie niskowęglowodanowej i osób chcących się zdrowo odżywiać.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Białko z serwatki jest cennym produktem ubocznym powstającym podczas wyrobu sera, twarogu, kazeiny kwasowej. Należy do najwyższej wartości odżywczej, zawiera dużo aminokwasów egzogennych, które trawione są bardzo łatwo i wchłaniane w przewodzie pokarmowy. Witaminy jakie znajdziemy w serwatce: B1, B2, B12, B5, B6, biotyna, kwas pantotenowy. Składniki mineralne to: sód, jod, fosfor, wapń. Białko serwatkowe jest zalecane osobom o zwiększonej aktywności fizycznej oraz z dla osób, które mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Serwatka opóźnia procesy starzenia się organizmu, chroni przed wolnymi rodnikami, posiada właściwości antynowotworowe.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 banany
– 4 jajka
– 60 g białka w proszku
– olej do smażenia
Dodatki:
– orzechy
– kawałki gorzkiej czekolady
Banany rozgniatamy widelcem i przekładamy do miski. Wbijamy jajka i białko w proszku. Miksujemy całość za pomocą miksera do momentu połączenia się składników.
Na patelni podgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Przekładamy je ostrożnie bo są delikatne.
Usmażone placki posypujemy posiekanymi orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady.
Proteinowe placki paleo nie zawierają owsa i są bezglutenowe oraz niskowęglowodanowe. Te placki są tak łatwe do przygotowania i tak smaczne, że możemy się nimi zajadać codziennie. Małe, puszyste placki wypełnione bananami, bez dodatku cukru i bez mąki! Wykonane z prostych, zdrowych składników. Placki to pyszna i zdrowa przekąska!