Proteinowe kulki czekoladowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Proteinowe kulki czekoladowe. Kto by pomyślał, że jedna przekąska może mieć tyle nazw?! Kulki proteinowe, kęsy energetyczne, kulki mocy… Może jest ich nawet więcej? Bez względu na to, jak je nazwiemy, jedno jest pewne – są to jedne z najlepszych przekąsek jakie możemy mieć pod ręką, które są smaczne i zdrowe i możemy je podjadać bez obaw. Część z nas ma pewnie swoje ulubione batony proteinowe zakupione w sklepie, ale szczerze mówiąc domowe proteinowe kulki czekoladowe są bardzo smaczne i co najważniejsze możemy kontrolować ilość i połączenie składników i zdecydowanie są znacznie tańsze!
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki mąki migdałowej
– 2 miarki białka w proszku o czekoladowym smaku
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki masła migdałowego lub słonecznikowego
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki wody
– ½ szklanki posiekanych orzechów
W średniej misce mieszamy mąkę migdałową, białko w proszku, kakao, masło migdałowe, miód, orzechy i wodę. Mieszamy do momentu aż powstanie ciasto.
Z gotowego ciasta formujemy małe kuleczki o wielkości 2 cm.
Kulki kładziemy na papierze do pieczenia i wstawiamy do lodówki by się schłodziły na 2 godziny.
Każdy z nas lubi podjadać, a te zdrowe, proteinowe kulki są idealną przekąską nawet po treningu. Przepis na te kulki jest bardzo prosty i potrzebujemy zaledwie kilku składników by po chwili cieszyć się smaczną i zdrową przekąską. Proteinowe kuliki czekoladowe wykonane z orzechów, kakao, miodu, białka, mąki migdałowej i masła słonecznikowego, wystarczy tylko tyle by zajadać się pyszną przekąską. Bardzo smaczne i proste połączenia składników. Kulki naturalnie słodzone, bez dodatku cukru!