Pieczone figi z serkiem ricotta.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone figi z serkiem ricotta. Świeże figi z serem ricotta polane miodem z dodatkiem orzechów pekan i oliwek to wspaniałe, wyrafinowane i proste rozwiązanie na smaczną przekąskę lub deser. Nadziewane figi kremową ricottą, skropione miodem, posypane orzechami i oliwkami stanowią zdrową i smaczną przekąskę, dodatek do dania głównego lub deser. Poczęstujmy rodzinę, znajomych pieczonymi figami. Świeże figi idealnie komponują się lampka czerwonego wina.
Ser ricotta jest delikatny w smaku i bardzo dobrze komponuje się z daniami na słono jak i na słodko. Ser wytwarzany jest z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ser ricotta zawiera mało tłuszczu i dużo białka, które jest bardzo dobrze przyswajane. Ser ricotta jest jednym z najzdrowszych serów. Jedzenie tego sera zapobiega zapaleniom stawów. Wzmacnia naszą odporność. Wpływa na przyrost masy mięśniowej, a także poprawia naszą wydolność. Witaminy jakie znajdziemy w serze ricotta to: A, B1, B3, B6, B12, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, selen, mangan, cynk, sód, potas, fosfor, żelazo, magnez.
Figi suszone posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Wspomagają funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego, hormonalnego i pokarmowego. Figi posiadają właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Obniżają ciśnienie krwi, pomagają złagodzić stres i poprawiają pamięć. Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Chronią przed miażdżyca i zawałem. Suszone figi wzmacniają kości i zęby. Witaminy jakie znajdziemy w figach: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K1, PP, kwas foliowy. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Figi zawierają również dużo błonnika. Błonnik pobudza pracę jelit, dlatego też jest skutecznym lekiem na zaparcia.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 świeże figi
– 50 g serka ricotta
– 3 orzechy pekan
– 2 oliwki
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz
Orzechy pekan siekamy.
Oliwki kroimy w plasterki.
Ser ricotta przyprawiamy solą i pieprzem mieszamy.
Figi myjemy i nacinamy je na pół jednak nie robimy tego do końca. Powstaną nam 4 części. W środek delikatnie małą łyżeczką wkładamy ser ricotta, na wierzch kładziemy plasterki oliwki i posiekane orzechy. Całość polewamy miodem
Piekarnik nastawimy na 200°C i pieczemy figi przez 5 minut.
Figi możemy podawać na ciepło i na zimo.
Idealne jako przekąska i świetnie komponują się z winem.
Czasami w szczególności my kobiety mamy tak, że jednocześnie uderza nas ogromne pragnienie na słony i jednocześnie słodki smak… Och czasami jest to ciężkie do wykonanie w szczególności jeśli chodzi o zdrowe przekąski. Czy ktoś zna takie uczucie? Zajadamy się wtedy hamburgerami, czekoladą, pijemy piwko a może jeszcze lody… Jak zwalczać takie zachcianki? Oto jest cudowny i szybki przepis na pieczone figi z ricottą i orzechami z dodatkiem oliwek. Mamy zdrowy i smaczny wybór na idealna przekąskę, dodatek do dania głównego lub deser. Brzmi idealnie, prawda?!