Pasta serowa na kanapki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta serowa na kanapki. Pasta serowa jest bardzo nostalgiczna i pocieszająca. Cudownie smakuje z kromką domowego chlebusia. Kremowa pasta do kanapek dodaje pysznego dokręcenia zwykłej kromce chleba. Dodatek orzechów pekan czynią pastę bardziej atrakcyjniejszą pod względem składników odżywczych. Pasta w formie jeża jest piękną dekoracja stołu gdy spodziewamy się gości.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Limonka inaczej limetka. Cieszy się mniejszą popularnością niż cytryna, a to wielka szkoda, ponieważ limonka ma liczne wartości odżywcze czyli zdrowotne także. Limonka zawiera duże ilości flawonoidów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Limetka pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje pracę wątroby. Sok z limonki chroni nasz organizm przed różnego rodzajami bakterii, wzmacnia naszą odporność. Pozytywnie wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Limetka zawiera bioflawonoidy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne. Są to związki, które niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Bioflawonoidy chronią nas również przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Witaminy jakie znajdziemy w limonce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Przyprawy:
– 1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– ½ łyżeczki przyprawy chili
– ¼ łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– ¼ szklanki suszonej cebuli
Kulka serowa:
– 500 g serka śmietankowego (schłodzony)
– 2 szklanki startego sera mozzarella
– sok z ½ limonki
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
Dekoracja:
– 2 ziarnka pieprzu
– 1 żurawina
– orzechy pekan
Do miseczki umieszczamy wszystkie przyprawy, czyli, sól, pieprz, czosnek, cebulkę suszoną, chili, paprykę słodką, natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Do miski wkładamy schłodzony serek śmietankowy, wsypujemy starty ser mozzarella, dodajemy śmietanę i sok z limonki. Mieszamy. Wsypujemy zawartość miseczki z przyprawami. Ponownie mieszamy bardzo dokładnie.
Na blacie kuchennym rozkładamy duży pasek folii spożywczej, na środku kładziemy mieszankę serową, przykrywamy ją folią i za pomocą rąk formujemy kształt jeża. Jeśli jesteśmy zadowoleni z kształtu ściągamy folię z zewnątrz i umieszczamy ziarenka pieprzu robiąc oczy i z żurawiny robimy nos. Z orzechów pekan robimy kolce jeża. Nadmiar folii obcinamy nożyczkami ( folia pod spodem zostaje).
Pasta serowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest także bardzo smaczna, aromatyczna i stanowi piękną ozdobę stołu. Pasta do kanapek, która bez wątpienia będzie hitem w każdym domu. Idealna konsystencja pasty sprawia, że z łatwością rozsmarowuje się na pieczywie. Delikatny smak cebuli i czosnku nadaje jej wyrazistego smaku. Pasta wspaniale komponuje się z krakersami. Pasta fantastycznie utrzymuje się w lodówce nawet przez tydzień.