Muffinki jajeczne z pomidorami i oliwkami. Babeczki jajeczne bez mąki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffinki jajeczne z pomidorami i oliwkami. Babeczki jajeczne bez mąki. Każdy z nas powinien znać chociaż jeden przepis na babeczki jajeczne. Jest to szybkie i łatwe śniadanie, przekąska lub poczęstunek, które zapewniają zdrowe połączenie tłuszczów i białka. Muffinki jajeczne dodadzą nam energii bez rozbicia cukru. Te muffinki jajeczne nadziewane są pomidorami, oliwkami, cebulą i natką pietruszki. Warzywa te dostarczają ważnych minerałów i witamin. Idealny mini posiłek.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 jajek
– 1 mała cebula
– 20 pomidorków koktajlowych
– sól, pieprz
– curry
– ¼ szklanki czarnych oliwek
– kilka gałązek natki pietruszki
Pomidory i cebulę kroimy drobno. Oliwki kroimy na kawałki.
Jajka ubijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
Ubite jajka dodajemy do pokrojonych warzyw. Dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy.
Foremkę do babeczek smarujemy tłuszczem i umieszczamy w nich masę jajeczną z warzywami.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 15 minut.
Muffinki jajeczne błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do lunchboxa. W szybkim tempie mamy smaczne i zdrowe śniadanie, które da nam energię na cały dzień.