Pieczony łosoś w sosie imbirowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony łosoś w sosie imbirowym. Łosoś jest zdrowy i wszechstronny warto go wykonać na obiad, w sosie imbirowym okazał się sukcesem! Rezultatem jest wilgotny, aromatyczny i soczysty łosoś! Aromatyczny obiad z łososia, pełen zdrowego białka, witamin i kwasów tłuszczowych! Szybki i łatwy przepis na pieczonego łososia w sosie imbirowym powinny znaleźć się na szczycie każdej listy obiadowej! Nowy, ulubiony i zdrowy pomysł na obiad.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 kawałki łososia
– sól, pieprz
Marynata:
– ½ jabłka
– 2 cm korzenia imbiru
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– ¼ szklanki oleju rzepakowego
Łososia myjemy i osuszamy. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem.
Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy kawałek imbiru, olej, sos sojowy. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy zawartość naczynia aż powstanie nam gładka, aksamitna masa.
Marynatę kładziemy na łososia. Łososia zawijamy w papier do pieczenia lub w folię aluminiową. Odstawiamy do lodówki na około godzinę a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 20 – 25 minut.
Wyobraźmy sobie pieczonego łososia z odrobiną ostrego imbiru, soczystego jabłka z odrobiną sosu sojowego. Łosoś chłonie wszystkie niesamowite smaki marynaty imbirowej zanim zostanie upieczony do perfekcji. Idealny pomysł na obiad!