Łosoś nadziewany suszonymi pomidorami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Łosoś nadziewany suszonymi pomidorami. Proste, lekkie i niewiarygodnie pyszne danie obiadowe z łososia i suszonych pomidorów. Soczysty, delikatny łosoś idealnie łączy się z nadzieniem z pomidorów. Obiad ten sprawia, że cała rodzinka będzie prosić o więcej i więcej. Łosoś zapewnia nam niesamowite bogactwo smaku i wysokiej jakości białko, poza tym jedzenie łososia ma wiele korzyści zdrowotnych, jest pełen witamin i minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Więc Kochani bierzemy się do przygotowywania obiadu!
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 filety łososia
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– ¼ szklanki suszonych pomidorów
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– ½ szklanki serka śmietankowego
– pieprz, sól, przyprawa do ryb
– 2 łyżki sera mozzarella
– masło
Łososia myjemy. Przyprawiamy, solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Następnie przecinamy łososia wzdłuż najdłuższego boku, robimy w nim kieszonkę na farsz. Robimy to ostrożnie by nie przeciąć całej powierzchni.
W miseczce dodajemy pokrojone suszone pomidory, serek śmietankowy, bazylię, sól, pieprz, czosnek i ser mozzarella. Mieszamy dokładnie.
Delikatnie nadziewamy filety z łososia.
Rybę układamy na foli aluminiowej i na każdym kawałku kładziemy po troszczę masła. Zawijamy folię.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i wkładamy łososia. Pieczemy przez 20 minut.
Upieczona rybę możemy skropić sokiem z cytryny. Podajemy.
Szybki, prosty i bardzo smaczny obiad, który wykonamy w bardzo krótkim czasie.