Kotlety mielone z soczewicą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kotlety mielone z soczewicą. Kotlety są jednym z najlepszych dodatków do dania głównego, które nigdy nie zawodzą dzięki połączeniu dobrze dobranych i skomponowanych składników. Zawsze chrupiąca panierka a w środku miękkie i wyśmienicie smakujące kotlety. Dodatek soczewicy do mięsa czyni je bardziej atrakcyjnymi i bardziej wartościowymi pod względem składników odżywczych.
Soczewica czerwona jest dobrą alternatywa dla mięsa i warto wprowadzić to warzywo do swojej diety ze względu na jej dobroczynne właściwości. Soczewica pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia naszą przemianę materii. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wskazana jest dla osób z nadciśnieniem, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru. Wspiera walkę z bezsennością oraz stresem. Powinny ją spożywać osoby mające problemy ze skurczami mięśni. Zapobiega zaparciom. Soczewicę mogą jeść osoby na diecie i cierpiące na cukrzycę. Jedzenie soczewicy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Witaminy jakie znajdziemy w soczewicy czerwonej to: B1, B2, B3, B5, B6, C,kwas foliowy, K. Składniki mineralne to: miedź, potas, cynk, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo. Zawiera dużo błonnika i białka.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 400 g mielonej piersi z indyka
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 2 szklanki wody
– 3 ząbki czosnku
– ½ cebuli
– 1 jajko
– sól, pieprz
– 3 łyżki bułki tartej + do panierki
– olej do smażenia
Soczewicę przesypujemy na sito i przepłukujemy raz zimną raz ciepłą wodą.
Soczewicę przekładamy do garnka i zalewamy ją dwoma szklankami gorącej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy troszkę wody.
Ugotowaną soczewicę odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso mielone umieszczamy w misce dodajemy ugotowaną i ostudzoną soczewicę. Następnie dodajemy jajko, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i dwie łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
Z gotowego mięsa formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych mielonych kotletów. Kotlety z dodatkiem soczewicy są mięciutkie i bardzo smaczne, warto je serwować na obiad i różnego rodzaju okazje.