Pieczony łosoś z pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony łosoś z pieczarkami. Szybkie obiady są ratunkiem w ciągu tygodnia. Ten bezproblemowy, aromatyczny przepis na łososia z pieczarkami i czosnkiem jest idealnym pomysłem na smaczny i zdrowy obiad. Połączmy pieczonego łososia ze smażonymi pieczarkami i czosnkiem by cieszyć się smacznym posiłkiem. Jeśli szukamy przepisu na łososia, który smakuje wyśmienicie i wygląda elegancko jak w restauracji, koniecznie trzeba wypróbować przepis na pieczonego łososia z pieczarkami.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 kawałki łososia
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
Sos z pieczarkami:
– 1 opakowanie pieczarek
– olej do smażenia
– 3 ząbki czosnku
Łososia myjemy i osuszamy.
Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdy kawałek ryby kładziemy po ½ łyżeczki masła. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 20 minut.
Gdy ryba się piecze przygotowujemy sos pieczarkowy z czosnkiem. Pieczarki kroimy w grube plasterki. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos gotowy.
Upieczonego łososia przekładamy na talerz i posypujemy smażonymi pieczarkami z czosnkiem. Podajemy natychmiast.
Uzyskamy zdrową dawkę kwasów tłuszczowych omega – 3, które obniżają ryzyko chorób serca, z tego pieczonego łososia z soczystymi pieczarkami. Obiad gotowy do podanie w niecałe 30 minut. Rozkosz jedzenia z każdym kęsem a bogaty smak łososia idealnie komponuje się z czosnkiem i pieczarkami.