Chrupiące gofry.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chrupiące gofry. Jak zrobić klasyczne gofry, które za każdym razem okazują się idealnie chrupiące, puszyste i lekkie w środku! Niezależnie od tego czy jest to leniwa niedziela czy pracowite popołudnie w środku tygodnia gofry są idealną przekąską bądź smacznym śniadaniem na leniwe weekendy. Ten prosty przepis na gofry uszczęśliwi wszystkich! A robienie gofrów od podstaw jest o wiele lepsze niż kupowanie w sklepie mrożonych gofrów. Bogaty smak i chrupiące brzegi oraz lekka konsystencja podbiją podniebienia każdego kto ich spróbuje.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki mleka migdałowego
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 3 łyżki śmietany 18%
– 1/3 szklanki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji wanilii
– szczypta soli
Biała oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka, wlewamy mleko, olej, śmietanę, esencję, sól. Miksujemy. Gdy masa na gofry jest już gładka dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Gofrownicę rozgrzewamy i lekko smarujemy olejem, wlewamy ciasto do gofrownicy i czekamy około 4 minut aż gofry uzyskają złotawy odcień.
Gotowe gofry podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami, syropem klonowym, miodem.
Ten przepis na gofry jest szybki i prosty w przygotowaniu i zapewnia nam lekkie, chrupiące i smaczne gofry. Chrupkość to ich cecha charakterystyczna. Pomyślmy o dobrym gofrze z odrobiną miodu lub dżemu albi z dodatkiem owoców lub jogurtem. Gofry są idealne na śniadanie, podwieczorek lub smaczną przekąskę idealnie komponują się z owocami, miodem, bitą śmietaną i nie tylko!