Pizzerinki z ciasta francuskiego z bakłażanem i porem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pizzerinki z ciasta francuskiego z bakłażanem i porem. Ciasto francuskie powinno się znajdować w każdej kuchni. Jest tajną bronią! Możemy z niego wyczarować wspaniałości od przekąsek wykonywanych na ostatnią chwilę do wspaniałych dań, smacznych i prostych ciast. Tym razem wykonamy z niego wspaniałe pizzerinki z bakłażanem i porem.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Bakłażan przypomina troszkę cukinię jednak bardzo się od niej różni. Warzywo to posiada mało kalorii i jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Oberżyna świetnie się sprawdza w dietach odchudzających, ponadto wspiera pracę jelit, pomaga w problemach z zaparciami. W skórce bakłażana znajdują się antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe. Zapobiega chorobom układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma działanie detoksykujące organizm. Witaminy jakie znajdziemy w bakłażanie to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, magnez, wapń, sód, potas, cynk, selen, fosfor. Znajdziemy w nim jeszcze błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 por ( biała część )
– 1 bakłażan
– 2 cienkie kiełbaski lub parówki
– ser mozzarella do posypania
– szczypiorek do posypania
– 1 jajko
– 1 łyżka białego sezamu
– olej do smażenia
– sól, pieprz
Pora kroimy na pół krążki, bakłażana kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wsypujemy pora i bakłażana, chwilkę podsmażamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy wrzawa do momentu aż będą średnio miękkie. W razie potrzeby podlewamy je wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podduszone warzywa odstawiamy na bok.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i koimy na kwadraty na środku umieszczamy farsz z bakłażana i pora następnie kładziemy po kawałeczku kiełbasy i posypujemy serem mozzarella.
Brzegi pizzerinek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 15 minut.
Upieczone pizzerinki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe.
Bardzo fajna i smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako małe co nieco, gdy mamy ochotę na coś smacznego i dobrego jednocześnie.