Sajgonki z krewetkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sajgonki z krewetkami. Sajgonki to jeden z najłatwiejszych rodzajów wietnamskich potraw do wykonania w domu. To zdrowa przekąska z owocami morza i warzywami zamknięta w delikatnym półprzezroczystym opakowaniu z papieru ryżowego. Świeże sajgonki z krewetkami z pysznym sosem orzechowym. Każdy sajgonek jest wypełniony świeżymi, chrupiącymi warzywami takimi jak: marchewka, czerwona kapusta, papryka, ogórek, bazylia, natka pietruszki. Zaskoczmy rodzinę zdrową i smaczną przekąską pełną warzyw i krewetek.
Krewetki są cenione nie tylko za wspaniały smak, ale także za wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Krewetki są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mięso z krewetek jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jedzenie krewetek wzmocni nasz układ odpornościowy. Jod zawarty w skorupiakach wspomaga działanie tarczycy. Witaminy jakie znajdziemy w krewetkach to: B3, B6, B12, PP. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: potas, magnez, selen, cynk, fosfor,jod, wapń, miedź. W ich składzie jeszcze znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Kapusta czerwona jest połączeniom warzyw kapustowatych z warzywami o kolorze czerwonym. Jest warzywem niskokalorycznym więc powinny sięgnąć po nią osoby na diecie. Jest pełna antyoksydantów. Warzywo to pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Pomaga w walce z anemią, zwalcza wolne rodniki i wspiera wchłanianie witamin. Leczy obrzęki. Sok z kapusty jest świetnym lekarstwem na wrzody żołądka. Kompresy z liści kapusty są super na bóle stawów. Redukuje poziom złego cholesterolu. W czerwonej kapuście znajdziemy mnóstwo witamin i składników mineralnych, więc warto często po nią sięgać. Witaminy jakie znajdziemy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne występujące w kapuście to: potas, cynk, mangan, magnez, selen, miedź, żelazo, wapń, fluor. W jej składzie znajdziemy również kwas pantotenowy, cholinę, betainę i dużo błonnika.
Składniki jaki będą nam potrzebne:
-1 opakowanie papieru ryżowego
– 250 g mrożonych krewetek
– 1 marchewka
– ½ żółtej papryki
– kawałek czerwonej kapusty
– pęczek bazylii
– pęczek natki pietruszki
– ½ ogórka
– sól, pieprz
Sos orzechowy:
– 3 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka ketchupu lub sosu chili
– 2 łyżki wody przegotowanej
Krewetki gotujemy przyprawiamy je solą i pieprzem. Ugotowane krewetki odkładamy na bok.
Ogórek i marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki, paprykę także. Czerwoną kapustę siekamy drobno.
Papier ryżowy namaczamy w wodzie przez 2 sekundy aby lekko zmiękł. Następnie kładziemy kilka listków bazylii, troszkę krewetek, ogórek, paprykę, kapustę czerwoną, natkę pietruszki i marchewkę. Składamy boki sajgonki do środka następnie zwijamy dość ciasno nadzienie z papierem ryżowym w rulonik. Postępujemy tak samo z pozostałymi naleśnikami.
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu. Mieszamy. Gotowy sos odkładamy na bok.
Sztuką jest opanowanie jak długo moczyć papier ryżowy aby proces zwijania był dziecinnie prosty. Ale zajmuje to kilka sekund, więc upewnijmy się, że wszystkie składniki są przygotowane i pokrojone by ułatwić sobie montaż tych wietnamskich przekąsek.
Słodki i jednocześnie pikantny sos orzechowy jest obowiązkowy do sajgonek. Jest to super prosta mieszanka masła orzechowego, sosu sojowego i chili.