Kalafior w pikantnym sosie z chili.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kalafior w pikantnym sosie z chili. Kalafior bardzo zdrowy, idealny na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ten gotowany kalafior jest pełen smaków takich jak: cytryna, chili, czosnek, szczypiorek i masło. Gotowany na parze kalafior jest łatwy do zrobienia, aromatyczny i bardzo smaczny. Oczywiście jest to danie wegańskie i bezglutenowe. Kalafior jest idealnym dodatkiem do dania głównego. Jest to smaczna wersja kalafiora, którą możemy dodać do swojego repertuaru!
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kalafior
– 2 łyżki sosu sojowego
– 4 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki chili
– sok z pół cytryny
– sól
– szczypiorek do posypania
– masło klarowane do smażenia
Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki.
Solimy go i gotujemy na parze przez około 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przekładamy tam nasz kalafior. Smażymy chwilkę. Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i całość smażymy przez około minutę. Wlewamy sos sojowy i sok z cytryny. Gotujmy przez minutę. Posypujemy chili, mieszamy i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu.
Gotowy kalafior przekładamy do miseczki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Po krótkiej chwili kalafior jest gotowy.
Fantastycznie smakuje jako przekąska, gdy dopadnie nas głód.