Pieczony kalafior z sosem pomidorowym i serem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony kalafior z sosem pomidorowym i serem. Pieczenie kalafiora jest jednym z najlepszych sposobów by serwować to warzywo. Przeważnie kalafior jest dodatkiem do dania głównego, jednak tym razem będzie głównym bohaterem, wykonamy z kalafiora wspaniałą przekąskę, którą śmiało możemy podawać na spotkaniu z przyjaciółmi. Teraz możemy śpiewać pochwały dla kalafiora! Kalafior w towarzystwie pomidorów i sera to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia!
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kalafior
– oliwa do posmarowania
– sól, pieprz
– ser mozzarella do posypania
Sos:
– ½ cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 2 duże pomidory
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 1 łyżeczka oregano
Kalafiora myjemy i kroimy go w grube plastry. Smarujemy go olejem z każdej strony i przyprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnika nastawiamy na 200°C.
Plastry kalafiora kładziemy na blaszce do pieczenia. Kalafior wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut.
Przygotowujemy sos. Cebule i pomidory kroimy w kostkę i czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy razem przez około 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy do momentu aż uzyskamy sos. Przyprawimy solą pieprzem i oregano.
Upieczony kalafior wyciągamy z piekarnika i smarujemy go gotowym sosem i posypujemy odrobiną startego sera mozzarella. Ponownie blachę umieszczamy w piekarniku do moment aż ser się roztopi. Gotowe.
Wspaniała i szybka przekąska! W sumie to może nam służyć jak ala pizza, możemy dodać na nią kawałki mięsa lub inne dodatki, wszystko według uznania.
Smacznego!