Miska Buddy z ciecierzycą, kalafiorem i brokułem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Miska Buddy z ciecierzycą, kalafiorem i brokułem. Czym jest miska Buddy? Jest to cała miseczka wypełniona po brzegi warzywami i białkiem. Ta tętniąca życiem miska wypełniona składnikami odżywczymi, dzięki czemu możemy być pełni na wiele godzin.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kalafior
– 1 brokuł
– 1 puszka ciecierzycy
– sól pieprz
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1 szklanka ryżu
Sos:
– ½ szklanki wody
– 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka cebuli w proszku
– 1 łyżeczka taco
– 1 łyżeczka imbiru
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżka oleju z awokado
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuła i kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki. Warzywa wkładamy do miski i przyprawiamy. Dodajemy olej i mieszamy.
Blach do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy różyczki kalafiora i brokuła.
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy warzywa około 25 minut.
Ciecierzycę odsączamy wysypujemy do małej formy i także pieczemy przez 10 – 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu by warzywa się nie przypaliły.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy wodę i dodajemy resztę składników do wykonania sosu. Mieszamy zawartości miseczki i odstawiamy.
Upieczone warzywa wyciągamy, przekładamy do miski dodajemy ryż i polewamy sosem.
Szybki smaczny, wegański obiad.