Rurki z kremem orzechowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Rurki z kremem orzechowym. Kremowe, eleganckie i pięknie wyglądające rurki z przepysznym kremem z dodatkiem orzechów włoskich. Te rurki cieszą się dużą popularnością podczas Świąt Bożego Narodzenia, spotkań rodzinnych, wesel i wszelkiego rodzaju specjalnych okazji. Rurki wykonane są z kruchgo ciast, wypelnionego pysznym i aromatycznym kremem. Pyszne ciasto, które jest idealnie chrupiące za zewnątrz z cudownym, kremowym nadzieniem wewnątrz. Jeśli szukasz przepisu na pyszne rurki, które zadowolą Twoich gości, ten przepis na rurki z orzechowym nadzieniem okaże się hitem za każdym razem!
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie sa potrzebne:
Ciasto:
– 2 szklanki maki orkiszowej
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 110 g erytrytolu
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
– 125 g margaryny
– 150 g orzechów włoskich
– 120 g erytrytolu
– 125 ml mleka
– 200 g masła
Polewa:
– 1 łyżka masła
– 6 kostek czekolady gorzkiej
– 2 łyżki wody
Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiej, dodaj erytrytol, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Dodaj jajka oraz miękką margarynę. Zagnieć ciasto, następnie je rozwałkuj na cienki placek.
Z ciasta wytnij długie paski o szerokości 2 cm.
Paski nawiń na wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką foremki do rurek.
Foremki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia..
Rurki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Orzechy zmil.
Do garnka wlej mleko wsyp zmielone orzechy oraz erytrytol. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Następnie utrzyj masło i porcjami dodawaj do niego masę orzechową.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij rurki.
W garnku rozpuść czekoladę z woda i masłem. Polewą ozdób rurki.
Jedna sztuka to około 330 kcal
Rurki są połączeniem chrupiącego ciasta, kremowego, słodkiego i oczywiście pysznego kremu! Zdecydowanie te rurki z kremem trafią na stół Bożonarodzeniowy, to taka mała tradycja w moim domu. Te rurki stanowią także piękną dekorację słodkiego stołu. Eleganckie i o pięknym kształcie, ciężko się im oprzeć!