Grillowana kanapka z serem halloumi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Grillowana kanapka z serem halloumi. Nie wszystkie kanapki wymagają mięsa, prawda? Do tego mamy sery! Dzisiejszą gwiazdą na kanapce jest ser halloumi. Jakiś czas temu zapoznałam się z nim i mogę powiedzieć o tym serze, że ma niesamowity smak i wspaniała konsystencję. Nie zmienia swego kształtu pod wpływem wysokiej temperatury i idealnie nadaje się do kanapek i sałatek. Ten ser jest uzależniający, a potrawy z nim są wyśmienite. Szybki i łatwy sposób na kanapkę.
Ser Halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ser ten możemy spożywać na surowo, jednak najbardziej smakuje jak jest lekko grillowany lub podsmażony. Ser halloumi charakteryzuje się wysoka zawartością składników mineralnych i witamin. Witaminy jakie znajdziemy w serze halloumi to: A, B2, D, E, K. Składniki mineralne występujące w serze to: fosfor, potas, sód, magnez, wapń, cynk, selen, magnez. Ser halloumi jest bardzo dobrym źródłem białka.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 bułka pełnoziarnista
– 1 opakowanie serka Halloumi
– 2 pomidorki koktajlowe
– ½ cebuli
– troszkę szczypiorku
Bułkę pełnoziarnista kroimy na pół.
Ser halloumi wyciągamy z opakowania i również przecinamy go wzdłuż.
Nagrzewamy grill elektryczny lub opiekacz i umieszczamy w nim bułkę grillujemy ją przez chwilę, do uzyskania lekko złotego koloru. Gdy bułka będzie gotowa wyciągamy ją i umieszczamy w grillu ser halloumi grillujemy go do momentu zezłocenia się.
Bułkę kładziemy na talerzyku na nią kładziemy grillowany ser halloumi, plasterki pomidora i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną drobno cebulą. Wspaniała grillowana kanapka, którą przygotujemy w kilka chwil.