Krokiety z kapustą i grzybami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety są bardzo popularne w naszym kraju i możemy je znaleźć w każdym sklepie, restauracji ale też możemy wykonać je sami. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Cienkie duże naleśniki wypełnione farszem z kapusty i grzybów. A następnie obtoczone w bułce tartej i usmażone. Ta wersja krokietów jest bez mięsa by stanowiła idealne danie na wigilijny stół.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Naleśniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka wody
– 4 jajka
– 2 szklanki mleka
Nadzienie do krokietów:
– 1 kg kapusty kiszonej
– 1 duża cebula
– 2 duże garście suszonych grzybów lub opakowanie pieczarek
– sól, pieprz
– olej
– bułka tarta
– jajko
Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy je w wodzie na godzinę. Następnie gotujemy je do miękkości.
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania naleśników umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy jej zawartość. Gotowe ciast naleśnikowe odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i nalewamy odpowiednia ilość ciasta naleśnikowego i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Ugotowane grzyby kroimy na kawałki, tak samo postępujemy z kiszoną kapustą. Grzyby, cebulę i kapustę kiszoną przekładam do miski. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na środek każdego naleśnika umieszczamy farsz i zawijamy.
Zwinięte krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Idealnie komponują się z czerwonym barszczykiem.
Krokiety są miękkie od wewnątrz i lekko chrupiące na zewnątrz.
Idealna kombinacja!