Smoothie z marakują i brzoskwinią.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie z marakują i brzoskwinią. Łatwe do przygotowania smoothie o kremowej konsystencji, pełne zdrowych odżywczych składników. Idealne smoothie jako zdrowa i smaczna przekąska. To aromatyczne smoothie z brzoskwinią i marakują zapewni nam zastrzyk energii, którego potrzebujemy czasami po ciężkim dniu i jednocześnie jest to świetny sposób by cieszyć się zdrowymi i świeżymi owocami. Tropikalne smoothie to duża porcja witamin w jednej szklance!
Marakuja to pożywny owoc tropikalny, który zyskuje na popularności, szczególnie wśród osób dbających o zdrowie. Pomimo niewielkich rozmiarów, jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i związki roślinne, które mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Marakuja jest bogata w przeciwutleniacze, które są związkami pomagającymi w usuwaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Przeciwutleniacze odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowego układu w organizmie. Przeciwutleniacze poprawiają przepływ krwi, szczególnie do mózgu i układu nerwowego. Zmniejszają również stres komórkowy i zmniejszają stany zapalne w ciele, które mają związek z chorobami, takimi jak choroby serca i choroba Alzheimera. Pulpa z marakui zawiera dużo błonnika pokarmowego. Błonnik jest kluczowym składnikiem każdej diety. Pomaga regulować układ trawienny i utrzymywać zdrowe jelita, zapobiegając zaparciom i zaburzeniom jelit. Marakuja to owoc tropikalny, który ma niską wartość indeksu glikemicznego (IG). Oznacza to, że nie powoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi po zjedzeniu, co czyni go dobrą opcją dla osób z cukrzycą. Marakuja jest bogata w witaminę C, która jest przeciwutleniaczem, który pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Marakuja jest obciążona zdrowym dla serca potasem, a także ma niską zawartość sodu. Marakuja spożywana z nasionami zawiera dużo błonnika, który może pomóc usunąć nadmiar cholesterolu z naczyń krwionośnych. Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Witaminy jakie znajdziemy w marakui to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, potas, cynk, sód, fosfor, magnez, miedź. Marakuja zawiera dużo błonnika.
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają nasza odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 brzoskwinie
– 1 łyżka lnu
– 1 szklanka marakui
Brzoskwinie kroimy na kawałki i miksujemy razem z marakują za pomocą blendera ręcznego.
Przelewamy do szklanki.
Len mielimy i dodajemy do smoothie. Mieszamy. Gotowe.
Smaczne, szybkie tropikalne smoothie o pięknym kolorze i cudownym smaku. Idealne smoothie o każdej porze dnia.