Wigilijna kapusta kiszona z grochem i grzybami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wigilijna kapusta kiszona z grochem i grzybami. To danie jest spożywane podczas kolacji wigilijnej, jest dość łatwe do wykonania i smakuje niewyobrażalnie pysznie. Jeśli lubisz się trzymać tradycji, to koniecznie na Twoim stole Wigilijnym powinna się znaleźć kapusta z suszonymi grzybami i grochem. Wegańskie danie, które jest pełne smaku i aromatu. Kiszona kapusta nadaje daniu kwasowości, a grzyby leśne dodają ziemistości, a groch wypełnia potrawę białkiem i łagodnym smakiem. Ten przepis można wykorzystać jako nadzienie do innych dań, takich jak : krokiety, uszka, paszteciki i nie tylko.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie są potrzebne:
– 200 g grochu łuskanego
– 500 g kiszonej kapusty
– 25 g suszonych grzybów
– 1 cebula
– 1 marchew
– olej
– sól, pieprz
Namocz w oddzielnych naczyniach grzyby i groch w przegotowanej, zimnej wodzie. Pozostaw na 12 godziny.
Po namoczeniu ugotuj grzyby i groch (oddzielnie) w tej samej wodzie, w której się moczyły. Gotuj do miękkości.
Kapustę także ugotuj odzienie.
Na patelni rozgrzej olej, smaż do momentu aż cebula się zeszkli.
Ugotowaną kapustę i grzyby odcedź i posiekaj, przełóż do garnka.
Do kapusty dodaj cebulę, startą marchewkę i groch. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj.
Prosty, ale za to pyszny przepis na kapustę kiszoną z grzybami i grochem, jest to jedno z dań serwowanych w czasie Wigilii. Jest to jedna z moich ulubionych potrw świątecznych. W tym typowym daniu wigilijnym, kryje się cudowny smak Świąt Bożego Narodzenia. Ciężko się od niej oderwać. Ten smak jest bardzo oryginalny, a aromat rozpala serce. Pokochasz ten pyszny smak kapusty.