Kapusta wigilijna z grzybami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kapusta wigilijna z grzybami. Ten pyszny przepis na Wigilijną potrawę zawiera tylko kilka prostych składników a czas wykonania tego dania jest bardzo krótki. Kapustę z grzybami możemy podawać z różnymi rodzajami ryb lub jeść samodzielnie – jak ona wspaniale smakuje. Kapusta z grzybami jest bardzo zdrowa i warto przygotować to danie na Święta Bożego Narodzenia. Kapusta idealnie kwaśna z dodatkiem suszonych grzybów – cóż za smak i aromat. Cały dom pachnie świętami.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg kiszonej kapusty
– 1 marchewka
– 150 g suszonych grzybów
– 1 cebula
– olej do smażenia
– woda po moczeniu grzybów
– sól, pieprz
– 3 listki laurowe
Grzyby namaczamy w wodzie i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Nie odlewamy wodę po moczeniu grzybów.
Kapustę kiszoną odciskamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą jeśli jest za kwaśna. Dobrze odciśniętą kapustę siekamy.
Cebule kroimy w kostkę.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku podgrzewamy olej i dodajemy cebulę, smażymy chwilkę następnie dodajemy posiekaną kapustę. Dodajemy także pokrojone grzyby i wlewamy trochę wody po grzybach tak aby kapusta nie była zbyt sucha. Dodajemy listki laurowe, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez 45 minut. Przyprawiamy w razie potrzeby. Gotowe. Prawda, że szybko.
Wegetariańska potrawa, która smakuje niesamowicie! Wigilijną kapustę z grzybami śmiało możemy przygotować dzień wcześniej więc na Wigilii będzie smakować jeszcze lepiej. Szybka i smaczna potrawa na Święta Bożego Narodzenia.