Świąteczne babeczki. Wegańskie babeczki świąteczne.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Świąteczne babeczki. Wegańskie babeczki świąteczne. Każdy ma swój ulubiony deser świąteczny: może to być świąteczny przepis na świąteczne ciasteczka, pierniki, ciasto makowe. Ale świąteczne babeczki czy muffinki są często pomijane – ale nie powinny, szczególnie jeśli lubimy kreatywność w kuchni. Prostota i łatwość zrobienia tych babeczek sprawia, że mogą stać się naszym ulubionym deserem na te święta. Świąteczne babeczki wykonane z masła orzechowego, wypełnione smacznym dżemem domowym i przyozdobione gwiazdką. Babeczki możemy posypać wiórkami kokosowymi aby wyglądały na pokryte śniegiem. Idealne i pyszne babeczki.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki migdałowej
– 3 pełne łyżki masła orzechowego
– 3 łyżki syropu klonowego
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– odrobina mleka kokosowego
– 1 słoik dowolnego dżemu
Do miski wsypujemy mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól.
Na patelni roztapiamy masło orzechowe razem z syropem klonowym. Mieszamy do połączania składników. Odstawiamy do ostudzenia zajmie to około 20 minut.
Przestudzone masło z syropem dodajemy do mąki i dolewamy mleka kokosowego po łyżeczce. Mieszam. Składniki muszą się dobrze połączyć. Odstawiamy na 20 minut.
Z ¾ ciasta wykonujemy spód do naszych babeczek ( ciastem wykładamy spód i boki foremki na babeczki ).
Piekarnik nastawiamy na 170C.
Uformowane foremki zapiekamy w piekarniku przez 8- 10 minut.
W międzyczasie jak ciasto się piecze to wycinamy gwiazdki z pozostałego ciasta. Gotowe gwiazdki smarujemy mlekiem kokosowym.
Foremki upieczone wyciągamy z piekarnika wypełniamy dżemem i przykrywamy gwiazdką i ponownie umieszczamy w piekarniku na kolejne 10 minut.
Idealna ozdoba świątecznego stołu. Babeczki które pięknie się prezentują wśród świątecznych wypieków. Te Święta Bożego narodzenia będą pełne wspaniałych smaków.