Tarta z pieczarkami i pomidorami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z pieczarkami i pomidorami. Pyszna tarta z ciasta francuskiego wypełniona soczystszymi pieczarkami i pomidorami z dodatkiem czerwonej cebuli i czosnku. Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania i szybka. Tarta ta jest niesamowitym pomysłem na szybki obiad w ciągu tygodnia. Pieczarki i pomidory cudownie wypełniają wnętrze tarty, sprawiając że jest ona smaczna i sycąca. Tarta jest wspaniałym pomysłem by wprowadzić do diety większą ilość warzyw.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 250 g pieczarek
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g serka śmietankowego
– 1 jajko
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka oregano
– 100 g pomidorków koktajlowych
– olej do smażenia
Cebulę kroimy w półkrążki, pomidory na połówki.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy pieczarki, posypujemy solą i mieszamy. Smażymy pieczarki do momentu aż uzyskają lekko brązowy kolor. Usmażone pieczarki odstawiamy na bok.
Serek śmietankowy przekładamy do miseczki dodajemy musztardę, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz i oregano. Mieszamy.
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na formie do tarty o średnicy 21 cm. Śmietankowym sosem smarujemy spód ciasta francuskiego. Następnie kładziemy usmażone pieczarki – rozkładamy je równomiernie, na wierzchu kładziemy pokrojone pomidory i cebulę.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy tartę 15 – 20 minut.
Jest to prosta tarta wypełniona pieczarkami i pomidorami. Czosnek i musztarda nadają tarcie wyrazistego smaku. Ciasto francuskie daje cudnego chrupnięcia, które idealnie łączy się z miękkim nadzieniem tarty. Jeśli jesteśmy fanami łatwych obiadów szczególnie w środku tygodnia to ten przepis na tartę jest idealny. Tarta z pieczarkami i pomidorami nie przestaje zachwycać. Jest niezwykle łatwa do wykonania przy użyciu zaledwie kilku składników. Absolutnie pyszna tarta!