Tarta ze szpinakiem i pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta ze szpinakiem i pieczarkami. Jest to prosta tarta z ciasta francuskiego zwieńczona pieczarkami, szpinakiem, serem feta. Czasami gdy brakuje nam czasu możemy wykorzystać ciasto francuskie jako bazę ale śmiało możemy zagnieść ciasto by robić spód tarty. Wibrujące liście szpinaku mieszające się z pieczarkami i serem feta w chrupiącej skorupce z ciasta francuskiego. Cieszmy się pyszną tartą na obiad.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
Nadzienie:
– 250 g szpinaku
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 100 g pieczarek
– 1 opakowanie sera feta
– 6 jajek
– 3 łyżki śmietany
– sól, pieprz
– olej kokosowy do smażenia
Cebulę, pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Szpinak myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy posiekaną cebulę, gdy zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojone pieczarki i szpinak. Smażymy do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość i część wody odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Spód lekko nakłuwamy widelcem.
Jajka ubijamy i dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Ubite jajka wylewamy na ciasto francuskiego i układamy masę ze szpinaku i pieczarek. Na wierz kładziemy pokruszony ser feta.
Piekarnik nastawiamy na 185°C i pieczemy przez 45 minut.
Nasza tarta gotowa.
Tarta na obiad to fantastyczny pomysł. Wypełniona cudownym szpinakiem, jajkami, serem feta, pieczarkami, bez mięsa. Delikatnie chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Ta tarta jest ciekawym pomysłem na obiad.