Faszerowane pieczarki portobello.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Faszerowane pieczarki portobello. Te faszerowane grzyby są niesamowicie pyszne! Pieczarki są pożywne, sycące i bardzo smaczne i co najważniejsze są bardzo zdrowe! To proste ale jednocześnie niesamowicie smaczne połączenie składników sprawia, że w krótkim czasie mamy pyszną i zdrową przekąskę. Szpinak, pieczarki, ser mozzarella, czosnek i cebula. Jeśli szukamy smacznej i jednocześnie zdrowej przekąski to faszerowane pieczarki portobello są idealnym rozwiązaniem.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 dużych pieczarek portobello
– 250 g świeżego szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– 1 duża cebula
– 100 g startego sera mozzarella
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy ogonki. Każdą pieczarkę delikatnie smarujemy olejem układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczarki pieczemy około 10 minut.
Cebule kroimy drobno, czosnek siekamy a szpinak kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek, mieszamy i na koniec na patelni umieszczamy szpinak. Smażymy do momentu aż szpinak zwiędnie i cała woda odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy nadzienie szpinakowe ostygnie wsypujemy starty ser mozzarella i mieszamy.
Do każdej pieczarki wkładamy nadzienie ze szpinakiem. Pieczarki ponownie umieszczamy w piekarniku na około 5- 10 minut by ser się rozpuścił.
Podajemy.
Faszerowane pieczarki portobello – to grzyby nadziewane dużą ilością szpinaku, cebuli i czosnku z dodatkiem mozzarelli. Pieczarki te świetnie nadają się do nadziewania, ponieważ są tak duże i naprawdę możemy dodać tam nadzienie jakie tylko chcemy. Faszerowane pieczarki portobello są tak pyszne, że znikną w mgnieniu oka!