Zapiekana pierś z kurczaka faszerowana papryką i brokułem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekana pierś z kurczaka faszerowana papryką i brokułem. Pierś z kurczaka nadziewana serem mozzarella, brokułem i papryką upieczona do perfekcji. Pierś z kurczaka jest idealnym pomysłem na obiad na każdy dzień tygodnia. Szybko, smacznie i zdrowo. Istnieje wiele sposobów na faszerowanie piersi z kurczaka jednak mięso nadziane papryką i brokułem z dodatkiem sera jest chyba najlepszą kombinacją. Jest to szybki, pełen smaku posiłek, który pokocha cała rodzina. Ten kurczak jest hitem za każdym razem.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 pojedynczych piersi z kurczaka
– sól, pieprz
– czosnek granulowany
– ½ czerwonej papryki
– 5 różyczek brokuła
– ¾ szklanki sera mozzarella
– 1 łyżka jogurtu greckiego
Brokuła gotujemy na parze przez 5 – 10 minut.
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Za pomocą ostrego noża robimy w piersi kieszonkę na nadzienie. Starajmy się nie przeciąć mięsa na pół by nadzienie nam nie wyleciało. Pierś z kurczak przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Paprykę kroimy w grubą kostkę, brokuła siekamy drobno. Warzywa wkładamy do miski. Dodajemy ser mozzarella, sól, pieprz, jogurt grecki i czosnek granulowany. Mieszamy dokładnie. Gotowym nadzieniem wypełniamy kieszonki w mięsie. Pierś z kurczaka łączy ze sobą za pomocą wykałaczek.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy faszerowane piesi.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 minut.
Pyszny przepis na przygotowanie piersi z kurczaka, która wypełniona jest zielonym brokułem i soczystą papryką z dodatkiem pysznego sera mozzarella. Obiad zapewnia niską zawartość węglowodanów i jednocześnie jest to smaczny i zdrowy posiłek.