Frittata ze szparagami i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Frittata ze szparagami i szpinakiem. Ta łatwa do przyrządzenia frittata ze szparagami i szpinakiem jest lekka i puszysta a przygotowanie jej zajmie do 30 minut. Ten zdrowy posiłek jest pełen wiosennych warzyw i jest idealny na śniadanie, obiad czy kolację. Frittatą możemy zajadać się o każdej porze dnia. Szpinak i szparagi nadają daniu ciekawego smaku jednak dodatek czosnku i cebuli dodają mu pikanterii oraz czosnek idealnie pasuje do szpinaku i szparagów. Śniadanie ze szpinakiem i szparagami o wiosennym smaku to idealny posiłek na poranne przebudzenia. Świeże szparagi i szpinak zanurzone w jajku to dobrze zbilansowane śniadanie, przekąska lub obiad.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cebula
– 200 g szpinaku
– 10 łodyg szparagów
– 4 ząbki czosnku
– 6 jajek
– ½ szklanki mleka
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki tymianku
– olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę.
Od szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki wielkości 1- 2 cm.
W misce ubijamy jajka, wlewamy mleko i przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kurkuma, ponownie wszystko miksujemy przez momencik.
Na rozgrzanej oliwie i podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone szparagi, smażymy około 2 minut, wkładamy liście szpinaku i całość smażymy około 1 minuty aż szpinak zacznie więdnąć na koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Gotowa masa jajeczną przelewamy zawartość patelni. Gdy jajka wokół krawędzi zaczną się wiązać patelnię umieszczamy w piekarniku na 15 minut. Jeśli nie posiadamy patelni, którą możemy umieścić w piekarniku to wystarczy, że przekręcimy delikatnie frittatę na drugą stronę.
Szparagi są w sezonie, szpinak także z jajkami nie ma największego problemu, więc warto wykonać pyszne śniadanie z wykorzystaniem tych wszystkich dobrodziejstw. Śniadanie pełne dobroci na dla naszego ciała.