Sałatka z młodych liści z pomidorami, jajkiem i papryką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z młodych liści z pomidorami, jajkiem i papryką. Z pomidorami, cebulą, papryką, jajkiem, słonecznikiem, szczypiorkiem i prostym sosem sałatka jest chrupiąca, wyjątkowo aromatyczna i bardzo smaczna. Ta pyszna sałatka nie wymaga wymyślnych składników i jest bardzo łatwa do przygotowania. Sałatka jest wystarczająco sycąca by posłużyła nam jako samodzielny posiłek. Idealna sałatka na cieple i słoneczne dni!
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie miksu młodych listków
– 1 ząbek czosnku
– 1 papryka
– kilka pomidorków koktajlowych
– 3 jajka
– szczypiorek
– ½ cebuli
– ½ szklanki ziaren słonecznika
Sos:
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 2 łyżki jogurtu greckiego
Jajka gotujemy na twardo.
Słonecznik podsmażamy na suchej patelni.
Liski myjemy.
Jajka kroimy na ćwiarteczki, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, paprykę w paseczki. Pokrojone składniki przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę
W miseczce łączymy składniki do sosu: jogurt, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy. Polewamy sałatkę.
Nie ma nic złego w prostej sałatce z dodatkiem surowych warzyw. Jest to prawdziwy zwycięzca wśród sałatek! Świeże soczyste pomidory, słodka i chrupiącą papryka, ostra cebula i czosnek tworzą idealną grupę warzyw by wykonać z nich sałatkę.