Domowa przyprawa typu vegeta lub kucharek.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa przyprawa typu vegeta lub kucharek. Dzięki temu przepisowi możemy w domowy zaciszu stworzyć domową vegetę, klasyczną przyprawę do zup, sosów, mięsa. Nasza przyprawa jest w 100% naturalna, wolna od środków konserwujących. Wykonana ze świeżych warzyw, ziół, soli. Proste połączenie składników, które są ogólnie dostępne może nas tylko zachęcić do wykonania domowej vegety. Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku, z dala od światła i wilgoci.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 7 marchewek
– 7 pietruszek
– 2 pory
– seler
– 2 cebule
– pęczek natki pietruszki
– pęczek liści selera
Warzywa dokładnie myjemy.
Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pora (biała część) i cebulę kroimy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej warzywa.
Piekarnik nastawiamy na 70°C i suszymy ok 5 – 6 godzin w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. W trakcie suszenia warzywa mieszamy co jakiś czas.
Liście selera i natkę pietruszki siekamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Suszymy kolejne 50 minut. Wysuszone warzywa zostawiamy w piekarniku by ostygły.
Mielimy je w młynku do kawy. Gotową vegetę przyprawiamy solą.
Przyprawa z suszonych warzyw w proszku jest niesamowicie pyszna i zdrowa. Bez obaw możemy jej teraz używać nie martwiąc się o nasze zdrowie!