Koktajl z buraka, marchewki i malin.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl z buraka, marchewki i malin. Dajmy sobie pyszną dawkę miłości i zdrowia z odżywczym burakiem, truskawką, maliną. Koktajl jest bogaty we flawonoidy, które pomagają chronić serce przed stanem zapalnym i zmniejszają choroby serca. Dzięki temu koktajlowi podtrzymamy serce w dobrej kondycji i damy ciału masę składników odżywczych. Ten tętniące życiem koktajl który jest nie tylko zdrowy, ale także absolutnie pyszny!
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 burak
– 1 szklanka mrożonych malin
– 1 szklanka mrożonych truskawek
– 1 pomarańcz
– 2 marchewki
– 1 ½ szklanki mleka migdałowego
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do powstania gładkiego koktajlu, bez grudek. Fantastyczna opcja na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Połączenie buraka z malinami, truskawkami i resztą składników daje wspaniale połączenia smaków. Koktajl który możemy pić bez granic!