Sałatka z tuńczykiem, makaronem i brokułami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i brokułami. Wspaniałe połączenie chrupkości brokuła, soczystości pomidorów koktajlowych i pikantności czosnku. Ta kolorowa sałatka jest idealna na lunch, szybki poczęstunek bądź jako samodzielny posiłek. Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, więc z pewnością każdy sobie poradzi ze zrobieniem tej sałatki.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 mały brokuł
– 1 puszka tuńczyka
– 100 g makaronu pełnoziarnistego
– 3 ząbki czosnku
– 5 łyżek jogurtu greckiego
– 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
– sól, pieprz
– ½ czerownej cebuli
– ½ pęczka szczypiorku
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze al dente.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pomidory koktajlowe kroimy na połówki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy tuńczyka z puszki, posiekany czosnek, pokrojona w kostkę czerwoną cebulę i posiekany szczypiorek. Na koniec dodajmy ugotowany makaron i brokuła. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i polewamy jogurtem greckim. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatka gotowa.
Często ją robię na kolację, bardzo fajnie smakuje i dostarcza dużo składników odżywczych, które nasz organizm potrzebuje każdego dnia.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, MAKARONEM I BROKUŁAMI!